Categories: Accessibilitat cognitivaPublished On: 22 de juliol de 2022

Convertir un text ordinari en un text accessible és una labor que comprèn diferents etapes. Una d’elles és la redacció dels textos en lectura fàcil, un sistema de redacció pensat perquè persones amb dificultats de comprensió lectora puguin entendre la informació que se’ls dona. Aquestes dificultats es poden donar en diversos col·lectius, i un d’ells és el de les persones amb discapacitat intel·lectual.

accessibilitat cognitiva

Què és la validació dels textos en lectura fàcil?

És l’última passa per convertir un text ordinari en un text accessible. Una vegada ha estat redactat en lectura fàcil, un grup de persones amb dificultats de comprensió lectora, de diferents graus, el llegeix, l’analitza, l’avalua i fa propostes de canvi, si escau. En definitiva: constata que és comprensible i apte per a persones amb aquesta característica. Una vegada s’ha fet aquesta passa i s’han integrat els canvis, ja podem posar el segell oficial que acredita l’accessibilitat dels nostres textos.

logo lectura fácil

A Som — Fundació fa temps que estem compromesos amb l’accessibilitat cognitiva. Tenim un programa que es dedica a adaptar totes les comuncacions i documents que lliurem a les persones a qui donem suport. Hem format alguns dels nostres professionals perquè sàpiguen redactar amb aquests criteris i comptem amb un grup de persones amb discapacitat intel·lectual que es reuneix cada mes per validar els textos que adaptem. El grup està dinamitzat per una professional experta en accessibilitat que, en el nostre cas, és la responsable del programa d’Accessibilitat Cognitiva, l’Àngels.

Aquest és el nostre granet de sorra per contribuir a la construcció d’una societat més inclusiva i garantir el dret a l’accés a la informació de les persones amb discapacitat intel·lectual: potenciem l’accessibilitat cognitiva a la nostra entitat i vinculem les persones a qui donem suport en el procés, formant-les i atorgant-les un paper fonamental en el desenvolupament d’aquest programa.

Compartir