Categories: Sin categoríaPublished On: 20 de maig de 2021

Avui és un dia important i llargament esperat per Som – Fundació. Després de molts mesos, avui el Congrés dels Diputats ratificarà finalment la reforma de la legislació civil que elimina la figura de la tutela i la pàtria potestat prorrogada de les persones amb discapacitat intel·lectual i la substitueix per un model de suports en la presa de decisions, basat en el respecte cap a la persona i les seves preferències.
Això implica una passa de gegant per a tota la ciutadania, i especialment per al nostre col·lectiu. Suposa substituir un model d’incapacitació jurídica i d’anul·lació de la seva participació en la societat civil per un altre basat en el respecte, en l’escolta activa, en el suport i en la construcció d’un projecte vital propi amb un sistema de suports que permeti a les persones amb discapacitat intel·lectual decidir sobre la seva pròpia vida.
Codi Civil català
En l’àmbit català, aquest canvi arriba precisament en ple procés de la reforma de la nostra legislació civil, que regula en el seu Llibre Segon les qüestions relacionades amb la Persona i Família. Per això, esperem que el nou Govern entrant acceleri l’adaptació, perquè creiem imprescindible que ambdós codis civils vagin en la mateixa línia, tot i que operen de forma independent.
Aquesta fita ens alinea amb la Convenció dels Drets de les persones amb Discapacitat de les Nacions Unides i, a la vegada, suposa un gran i il·lusionant repte per a la nostra entitat, ja que implica canvis estructurals en el nostre dia a dia i en el model d’atenció de les persones a les quals donem suport.
Mujer con discapacidad intelectual
De fet, avui el diari El Mundo recull el testimoni d’una de les persones que atenem, Raquel Manzano. Un article inspirador que reflecteix com va canviar la seva vida quan va passar d’una incapacitació jurídica a un sistema de suport en la presa de decisions, facilitat pels nostres referents socials, administratius i comptables de Som-Fundació.
Avui és un dia per celebrar!

Compartir