Categories: Vida IndependentPublished On: 17 de febrer de 2021

La Cristina A. ha viscut des dels 18 anys en residències i centres residencials. Es defineix com una persona autònoma i autosuficient que necessita algun suport per viure igual que la resta de persones que no tenen discapacitat reconeguda.

Considera que, fins ara, ha estat molt custodiada per les normes dels centres on hi ha viscut i que ha arribat a sentir-se molt limitada. Estava convençuda que podria fer-ne molt més.

Des de sempre ha lluitat per demostrar les seves capacitats amb la finalitat d’aconseguir iniciar el seu projecte de vida independent. Quan la seva referent li va confirmar que hi havia la possibilitat de compartir un pis amb altres companyes, no ho podia creure. Pensava que, arribat aquest moment, saltaria d’alegria, però havia esperat tant de temps que havia perdut una mica l’esperança d’aconseguir-ho i va reaccionar de manera diferent a com sempre havia imaginat.

vida-independent-persones-discapacitatDurant el mes de desembre de 2020 va anar a veure el pis i va conèixer les seves futures companyes, amb qui havia coincidit prèviament en algun Dinar de Nadal de la fundació. La primera impressió va ser que el pis era molt gran i que, per fi, podia disposar d’un espai per ella sola.

Després d’un mes de convivència, valora positivament l’experiència. Destaca que les companyes són excepcionals i s’organitzen bé amb les tasques domèstiques. Disposen d’un calendari de tasques, on s’indica qui és el responsable de fer-les i cada quant s’han de realitzar. Una persona de suport al domicili les visita quatre dies a la setmana per organitzar les compres, revisar les tasques i comentar els temes que vagin sorgint.

D’altra banda, destaca que ella és una persona molt respectuosa i s’està acostumant a les normes de convivència que ja estan establertes, però potser, amb el temps, planteja algun canvi a les seves companyes.

Després d’un mes de viure en aquest pis, ha començat a sentir emocions noves, com la llibertat per decidir què vol i quan pot fer-ho.

Creu que aporta alegria a les seves companyes i també les entreté amb els seus dibuixos, que és un dels seus hobbies. Té interès a fer alguna formació, bé en temes informàtics, per guanyar més autonomia amb les noves tecnologies, o assistir a cursos que l’ajudin en el seu treball.

Li agradaria que aquesta experiència fos el primer pas per aconseguir viure en parella en un futur, encara que no descarta viure sola, perquè ella és molt inquieta i independent.

Compartir